EEE škola u Zagrebu

Prvi tjedan listopada bio je rezerviran za zanimljivu i interaktivnu EEE školu u Zagrebu. U tjedan dana, učenici i nastavnici triju partnerskih škola – Gornjogradske gimnazije iz Zagreba, Gimnazije Vladimir Nazor iz Zadra te Srednje škole Pavao Ritter Vitezović iz Senja upoznali su se s prvih nekoliko lekcija iz novonastalog priručnika za interdisciplinarni predmet EEE (Energija, Ekologija, Engleski), posjetili su Centar energetske efikasnosti u Čakovcu te sudjelovali u mnoštvo radionica koje su za njih pripremili profesori s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu u sklopu Dana otvorenih vrata fakulteta.

Prva dva dana učenici i nastavnici učili su o fotonaponskim ćelijama, toplinskim kolektorima te biomasi – i to na hrvatskom, ali i engleskom jeziku. Predavanja su organizirale i vodile profesorica  Stojanović iz Fizike te profesorica Bačan iz engleskog jezika.

U predavanjima je mnogo pomogla činjenica da su učenici i nastavnici koristili opremu koja je u tu svrhu nabavljena u sklopu projekta – računala, slušalice, pametnu ploču..

Terenska nastava organizirana je u sklopu posjeta Čakovcu odnosno tamošnjem Centru energetske efikasnosti, gdje su kroz predavanje stručnjaka učenici i nastavnici saznali mnogo korisnih informacija o racionalnom korištenju energije i obnovljivim izvorima energije.

Četvrtak je bio posvećen Danu otvorenih vrata Fakulteta kemijskog inženjerstva I tehnologije, gdje su učenici imali prilike prisustvovati brojnim radionicama koje su za njih organizirali I proveli profesori na Zavodu za analitičku kemiju, Zavodu za organsku kemiju te Zavodu za mehaničko I toplinsko procesno inženjerstvo.

Zadnjeg dana škole, učenici su prezentirali svoje dojmove o proteklom tjednu I podijelili svoje oduševljenje ovakvom vrstom nastave.

Kako bi se naglasio društveni aspekt ovog projekta, nastavnici I učenici koji su sudjelovali u danima EEE škole u Zagrebu, u petak su prisustvovali I završnoj konferenciji projekta, što je na najbolji način pokazalo povezanost učenika I nastavnika s projektom, koja se stvorila u proteklih 12 mjeseci.