Kemija za nastavnike


Kemija – online priručnik

screenshot-at-sep-21-20-14-19

Uvod

Metodički priručnik je namijenjen nastavnicima koji će provoditi fakultativnu nastavu kemije osmišljene u sklopu projekta Prirodoslovna lepeza za mlade znanstvenike – suvremena nastava za izazove tržišta. Fakultativna nastava sastoji se od 12 tema koje su izabrane za popularizaciju kemije, a ujedno obrađuju područja koja su učenicima pokazala se kao vrlo teška i nerazumljiva. Svaka tema obrađuje neki problem iz svakodnevnog života, čime se dodatno naglašava primjenjivost kemije.

Teme:

 1. Od čega se rade slani skandinavski bomboni – Salmiakki?
 2. Stehiometrija šumeće tablete
 3. Kalorična hrana
 4. Vrući jastučići za hladne dane
 5. Otopine koje liječe
 6. Koliko brzo izbjeljuje varikina?
 7. Umjetna krv
 8. pH-indikatori
 9. Soli naše svagdašnje
 10. Alkemija kovanica
 11. Izlet
 12. Postani poduzetnik

Ishodi:

Očekuje se da će nakon uspješno završenog predmeta učenici moći:

 1. Primijeniti laboratorijsko posuđe i pribor pri provođenju mjerenja i izvođenju eksperimenata u školskom laboratoriju.
 2. Bilježiti opažanja fizikalnih i kemijskih promjena, te rezultate mjerenja.
 3. Napisati zaključke na temelju opažanja i rezultata.
 4. Primijeniti stehiometriju i kemijski račun u rješavanju zadataka.
 5. Identificirati tvari na temelju znanja o svojstvima tvari.
 6. Primijeniti informacijsko komunikacijsku tehnologiju u samostalnom istraživanju za potrebe nastave ili mini-projekta.

Priručnik uz svaku temu sadržava kratki uvod iz kojeg se vidi cilj teme, ishode, aktivnosti profesora prije, za vrijeme i nakon vježbe, aktivnost za poduzetnike, bonus aktivnosti za učenike, te dodatnu literaturu.

Osmišljena su i dodatna pitanja za provjeru koja su dijelom navedena kao izdvojena pitanja u priručniku, dijelom kao dio bonus aktivnosti u priručniku, a dijelom kao online kviz na poveznici:

play.kahoot.it/#/k/71166bf9-27d6-4262-a893-d1340a42596c

Za igranje kviza u Kahooto nastavnik se treba registrirati na Kahoot i pokrenuti kviz s poveznice. Najjednostavnije je projicirati kviz preko platna. Po pokretanju kviza, na ekranu se vidi šifra koja učenicima služi za pristupanje kvizu. Učenici trebaju u pretraživač svojih mobilnih uređaja upisati Kahoot i na prvoj stranici će im se prikazati polja gdje će upisati šifru i svoje ime. Kada se svi učenici spoje, pokreću se pitanja u kvizu. Kviz s navedene poveznice možete iskoristiti i izvan fakultativne nastave, npr. za zadnji dan škole ili jednostavno za dio sata namijenjen ponavljanju.

Zadnje dvije teme se po pristupu izdvajaju od drugih, jer je jedna odlazak na izlet u solanu (može se otići i negdje drugdje, ovisno o lokaciji škole). Ovisno o mjestu posjeta izlet se može obaviti i prije obrade prvih deset tema, npr, posjet solani je najbolje obaviti nakon 9. teme „Soli naše svagdašnje“.

Učenički mini-projekt Postani poduzetnik, je tema koju bi učenici provodili kroz cijelu godinu i na kraju školske godine prezentirali svoj proizvod i „poduzeće“. Cilj projekta je da učenici kroz njegovo provođenje, uz znanstvenu komponentu, razviju i osobine koje krase poduzetnu osobu. Sam proizvod i poduzeće koje oni osmisle kroz svoj mini-projekt nisu toliko značajni koliko razvijeni način razmišljanja i radna etika poduzetne osobe. Poduzetnost kao osobina sigurno će im koristiti, bez obzira o odabiru njihovog zanimanja u budućnosti.

Marijana Žgela Putniković, prof.