DSCN7625

Studijski posjet nastavnika i učenika Europskom institutu za nuklearna istraživanja-CERN, Ženeva

Europski institut za nuklearna istraživanja – CERN najveći je istraživački laboratorij na svijetu u kojemu nekoliko država kooperira u istraživanju fizike atoma. CERN je 1954. godine osnovalo Europsko vijeće za nuklearna istraživanja, a nalazi se na francusko-švicarskoj granici, zapadno od Ženeve. U CERN-u je zaposleno oko 2.500 ljudi, a oko 800 znanstvenika iz 580 institucija koristi se njegovim kapacitetima za svoja istraživanja. CERN-om upravlja 20 zemalja članica Europske unije.

U razdoblju od 1. do 4. svibnja 2016., skupina od dvadeset učenika i nastavnika posjetila je u sklopu studijskog putovanja na projektu Prirodoslovna lepeza za mlade znanstvenike, komplekse CERN- a te interaktivne izložbe ˝Universe of Particles˝ i ˝Microcosm˝. Sama tura po CERN-u traje oko 3 sata, a uključuje stručno vodstvo.

Unutar studijskog putovanja posjetili smo i Technorama Swiss Science Center u Winterthuru. Technorama nudi interaktivne izloške koje možete dodirivati, isprobavati, igrati se njima i na taj način bolje razumjeti različite prirodne fenomene. Ovo je jedan od najvećih znanstvenih centara u svijetu sa više od 500 eksperimenata na tri kata raspoređenih u više različitih sektora – Mechanicum, Campus, MatheMagic, Light and sight, itd.

Cilj ovog studijskog putovanja bio je da se nastavnici upoznaju s najnovijim dostignućima u istraživanju u području fizike, a stečena znanja i ideje primjene u izradi fakultativnih kurikuluma. Cilj je također bio da učenici, budući mladi znanstvenici, također unaprijede svoja znanja, ali i motivaciju za daljnje bavljenjem znanstvenim radom.