Nastavnici i učenici sudionici Proljetne škole pred tvrđavom Nehaj
Nastavnici i učenici sudionici Proljetne škole pred tvrđavom Nehaj

Proljetna škola matematike i fizike u Senju

U periodu između 24. i 30. travnja 2016., održana je Proljetna škola matematike i fizike u sklopu projekta ˝Prirodoslovna lepeza za mlade znanstvenike˝. Domaćin Proljetne škole bila je Srednja škola Pavla Rittera Vitezovića u vjetrovitom Senju, a sudjelovala su ukupno 24 učenika iz škole domaćina te partnerskih škola iz Zagreba i Zadra. Učenike su kroz nastavu, radionice, pokuse i terenske aktivnosti vodili njihovi mentori, nastavnici matematike i fizike – po dvoje iz svake od partnerskih škola.

Osnovni cilj je bio da učenici steknu nova i primjenjiva znanja iz matematike i fizike putem organiziranih malih istraživačkih projekata, radionica, predavanja i primjenom informacijske tehnologije. Drugi cilj bio je uvidjeti postoji li prostora za poboljšanjem novih kurikuluma iz fakultativne nastave matematike i fizike koji se zajedno s ostalim STEM predmetima u sklopu projekta razvijaju.

Osim nastave iz matematike i fizike, bilo je vremena i za upoznavanjem kulturalnih znamenitosti grada Senja, ali i terensku nastavu u sklopu posjeta Vjetroparku Vrataruša u okolici Senja i Astronomskom centru u Rijeci.

Naši mladi znanstvenici tako su imali prilike za stjecanjem novih znanja i vještina iz matematike i fizike koji će im sigurno poslužiti u daljnjem obrazovnom putu, ali i za druženjem  s vršnjacima sličnih interesa iz drugih dijelova Hrvatske.